МВР отчита сериозен провал в събирането на наложени глоби на нарушители

...
МВР отчита сериозен провал в събирането на наложени глоби на нарушители
Коментари Харесай

Държавата се проваля с над 100 млн. в събирането на глоби от КАТ

МВР регистрира сериозен неуспех в събирането на наложени глоби на извършители на Закона за придвижване по пътищата. От 2016 година насам размерът на санкциите за наложително събиране е достигнал сумата от 109 003 721 лева, а влезлите в действие наказателни постановления, елементарни и електронни фишове, които не са платени в период, са 1 407 332. Това излиза наяве от отговор на вътрешния министър Младен Маринов на парламентарен въпрос от депутата от " Воля " Боряна Георгиев.

Министърът прави уточнението, че " санкциите по Закона за придвижването по пътищата са обществени вземания и събирането им отвън периодите за непринудено заплащане се осъщестява от Националната организация за приходите ". В тази връзка Маринов не дава отговор какъв е размерът на събраната от 2016 година сума от наложени санкции, изпратени на Национална агенция за приходите, защото тази информация би трябвало да се изиска от Министерството на финансите. Този въпрос към финансовия министър Владислав Горанов към този момент е постъпил на 5 май, само че отговорът е отсрочен за 19 май, сподели информация на " Сега " в уеб страницата на Народното събрание.

От отговор на вътрешния министър излиза наяве още, че с парите от глоби, наложени с електронен фиш, е обезпечено финансиране за закупуване на ПОС терминал в колите на Пътна полиция. Този метод за заплащане на санкции обаче няма да е наличен, до момента в който не се осъществя сключен на 19 декември м.г. договор за развиване на автоматизирана осведомителна система на Пътна полиция. Дейността за това е възложена на външна компания.

Според мнозина ПОС терминалът във всяка пътрулка ще усъвършенства събираемостта на наложените санкции при нарушавания на пътя. Преди 4 години от Асоциацията на потърпевшите при произшествия желаеха електронното заплащане на място да се вкара с промени в закона. В последна сметка през 2018 г. управляващите внесоха предлагането в Народното събрание, само че още тогава стана ясно, че Министерство на вътрешните работи мъчно ще оборудва полицейските коли с ПОС терминал. Тогава от силовото ведомство прецизираха, че това най-вероятно може да се случи през 2020 година, защото липсват пари за устройствата. Към днешна дата пък пари има, само че осведомителната система на МВР не разрешава.
Министерство на вътрешните работи е прекомерно богато, с цел да си събира глобите
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР